lauantai 8. lokakuuta 2011

Kristillisyyttä verkossa

Voitin erään yrityksen asiakaskilpailussa iPadin. Laitteeseen tutustuminen ja sovellusten etsiminen & testaaminen ovat olleet hauskaa ajankulua. Iltapuhteella aloitin oman henkilökohtaisen 'hengellinen elämä verkossa' -projektini tutkimalla, mitä kristinuskoon liittyvää sovelluksista löytyisi omaksi rakennukseksi.

Löytyy yhtä ja toista: Rukouskirjoja ja -oppaita, raamatunlukusovelluksia ja -oppaita, hartauskirjoja ja virsikirjoja. Parhaasta valikoimasta saavat valita katoliset. Esimerkiksi "Universalis" on henkilökohtainen jumalanpalvelus ja rukouskirja, jonka avulla voi hiljentyä vuorokauden eri rukoushetkiin (kaikkiaan seitsemän) meditoida päivän psalmin äärellä sekä tiedot kunkin päivän pyhimyksestä. Hinta on EUR 16,99 ladattuna iTunes-kaupastas. Ilmaiseksi ladattava katolinen kalenteri kattaa vuodet 1970-2300 ja sisältää kaikki kirkolliset juhlat eri maissa sekä tiedot pyhimysten muistopäivistä. Virtuaalinen rippituoli (Confession: A Roman Catholic App, EUR 1,59) on sovellus, jossa voi omaan nimettömään käyttäjäprofiiliinsa kirjata syntinsä. Sovelluksesta voi profiloida käyttäjän mukaan: sukupuolen, iän ja avio-/siviilisäädyn mukaan kustomoidusta syntiluettelosta on helppo poimia ne, joista omalla kohdalla on tarpeen tehdä parannusta. Kalenterisovellus seuraa, ripittäytymisen säännöllisyyttä. Sovelluksessa voi valita seitsemän eri katumusharjoituksen välillä.

Raamatunlukusovelluksissa tarjotaan useita tekstivaihtoehtoja, mahdollisuus merkitä ja linkittää tekstejä, hakea lisätietoa useista eri kommentaareista ja monipuoliset hakutoiminnot. Englanninkielisenä on tarjolla useita sovelluksia. Olive Tree-sovellus maksaa EUR 0,79. Tarjolla on myös esimerkiksi saksaksi päivän sana -tyyppinen sovellus (Losungen), joka on ilmainen.

Luterilaiset loistavat poissaolollaan lukuunottamatta Missouri-synodin julkaisemaa virsikirjaa (Hymnal Lutheran Service Book, EUR 4,95). Virsikirjasovelluksessa on myös äänitiedostot, mikä helpottaa virsien veisaamista kotioloissa. Ruudulla näkyy virren sanat ja neliääniset stemmat. Sähköisen virsikirjaan on lisätty suosittuja uusia virsiä, joita ei löydy painetusta versiosta.

Suomalainen sovellustarjonta onkin sitten rajatumpaa. On selvää, että vain harvat haluavat harjoittaa uskontoa muulla kuin omalla äidinkielellään, joten on valitettavaa ettei suomeksi löydy hengellistä elämää tukevia sovelluksia. Hämmästyttävää on, ettei edes Raamattua löydy iPadille kunnollisena versiona. Yksi suomenkielinen Raamattu-sovellus on ulkomailla tehty ja ominaisuuksiltaan vaatimaton. Ainuttakaan rukouskirjaa tai päivän tunnussanaa ei löydy suomeksi.

Erityiskiitoksen saavat lestadiolaiset: SRK on tuottanut Siionin Laulut -kokoelman ja virsikirjan virsien sanat iPad ja iPhone-sovelluksena. Melkoisen simppelin oloinen sovellus varmaankin riittää seurakäyttöön ja sisältänee riittävät hakutoiminnot. Sovellus on aika hinnakas: siitä joutuu maksamaan EUR 12,99.

Kirkolla on käynnissä hengellinen elämä verkossa-projekti, jossa työskentelee pari ihmistä. Hekin keskittyvät työskentelyyn sosiaalisessa mediassa. Kun tarkastelee hengellisten sisältöjen online-tarjontaa, näyttää siltä että suurta aktiivisuutta ei ole. Ollaan vaiheessa, jossa dokumentoidaan sisältöjä staattisesti verkkoon: jumalanpalvelukirjat, virsikirja, tunnustuskirjat mm. löytyvät jo netistä. Muut kirkkokunnat eivät ole sen parempia - eivät edes suomen evankelioimisessa kansankirkkoa aktiivisemmat hengelliset liikkeet.

Hengellisyys ja henkisyys kiinnostaa ihmisiä, kirkkoon suhtaudutaan myönteisesti ja halutaan välittää perinnettä uusille sukupolville. Aivan käsittämätöntä jalkojen laahaamista, ettei sitten sähköisessä muodossa ole saatavana lasten, aikuisten, vanhusten jne. rukouskirjoja ja virsi- ja hartaus "karaoke"-sovelluksia. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, miten ihmisiä voi nykytekniikan avulla tukea henkilökohtaisessa ja lähipiirin parissa harjoitettavassa hartaudessa. Miksi tätä ei haluta tehdä? Meillä on Piplia-seurat sun muut organisaatiot, jotka keräävät rahaa, mutta ovat toiminnassa jumittuneet Gutenbergin aikaan?

Kirkolliset sähköiset keskustelupalstat pursuavat kirkon ihmisten oppiriitoja ja voivottelua siitä, että ihmiset eivät tule kirkkoon. Sen sijaan että valitellaan miten väärässä ihmiset ovat, voisi muuttaa asennetta ja käyttää välineitä ja jakelukanavia, joilla näyttäisi olevan mahdollista tukea ihmisten uskoa ja hartauselämää henkilökohtaisella tasolla?

1 kommentti:

Terhi Paananen kirjoitti...

Interaktiivisinta, mitä HEV-hankkeen sateenvarjon alla on syntynyt on ehkä http://lastenkirkko.fi/ ja Kirkko kuulolla -keskustelupalsta http://keskustelu.suomi24.fi/debate/6049.

Ruotsalaiset ovat kyllä rakentaneet toiminnallistakin. Itse ainakin pidän kovasti tästä sivusta http://svenskakyrkan.se/be/

Mutta nämä ovat kaikki verkkopalveluja. Applikaatioita ei ole vielä tehty, vasta suunniteltu.